Uithoorn denkt meeHet participatieplatform van de gemeente Uithoorn. Alle informatie over de beleidsthema’s, plannen en projecten in Uithoorn en De Kwakel. En alle ruimte om jouw mening, je vragen en wensen te laten horen.

Gemeenteraad stemt in met Legmeerbos

06-07-2022 949 keer bekeken

Op 30 juni heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het voorlopig ontwerp voor het Legmeerbos. Buurbeheer De Legmeer (BBL) is trots op het ontwerp en blij met de complimenten van de gemeenteraad. Als alles volgens plan verloopt, starten de voorbereidingen voor de aanleg van het bos al dit jaar.

De gemeenteraad was zeer te spreken over het ontwerp en al het werk dat al is verzet’, vult wethouder Ferry Hoekstra aan. ‘Hun conclusie was dan ook: met het Legmeerbos krijgen De Legmeer en Uithoorn er een mooi, groen parkbos met prachtige open velden, waterpartijen en wandel- en fietspaden bij.’ Als alles volgens plan verloopt, starten de voorbereidingen voor de aanleg van het bos al dit jaar.

Het Legmeerbos

Marga Moeijes: ‘Dat betekent dat we binnenkort vanuit huis het groen in kunnen lopen, of fietsen. Of lekker met de hond erop uit kunnen gaan. Kortom, ontspannen, genieten en recreëren in het groen. Daarmee wordt onze droom werkelijkheid.’ Wethouder Ferry Hoekstra: ‘De droom van BBL is duidelijk terug te zien in het voorlopig ontwerp voor het Legmeerbos: op de tekeningen is een aantrekkelijk, groen wandelgebied met onder andere bomen en struiken, waterelementen, natuurvriendelijke oevers en bloemen en kruiden te zien. Een open plek die gebruikt kan worden als een openluchttheater en een natuurlijke speelplek maken het ontwerp compleet.’ Het Legmeerbos staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een groter plan (het Masterplan). Dit plan vormt een verbinding voor mensen en dieren tussen de Westeinderplas en de Amstel. Het Legmeerbos is een bos van en voor bewoners. Het voorlopig ontwerp is dan ook samen met bewoners gemaakt. En ook bij het beheer van het bos wil de gemeente samenwerken met bewoners.

Samen verder

Het voorlopig ontwerp is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente en BBL. Ook bij het vervolg werken we samen. ‘Want we zijn er nog niet’, geeft Marga Moeijes aan. ‘Zo moeten we het voorlopig ontwerp uitwerken naar een definitief ontwerp en samen aan de slag om meer subsidies te vinden.’ Wethouder Ferry Hoekstra: ‘Want ook na de substantiële bijdrage van de gemeente, is er nog een gat in de begroting. We hebben goede hoop dat we daar dekking voor kunnen krijgen. Met een aantal partijen zijn we daar al over in gesprek.’ ‘En mochten we niet aan het benodigde bedrag komen, dan is er geen man overboord’, aldus Marga Moeijes. ‘We hebben het ontwerp zo gemaakt dat we het als het echt nodig is kunnen afslanken of gefaseerd kunnen aanleggen.’ ‘Maar daar gaan we natuurlijk niet voor’, vult wethouder Ferry Hoekstra aan. ‘Sterker nog, ook als gemeente zien we een groeimodel voor ons. Als het bos er is, willen we samen met inwoners kijken of we de open plekken een functie moeten geven. Bijvoorbeeld met een natuurlijke speeltuin of een jeu-de-boulesbaan’. Naast het Legmeerbos staat de brede groene verbinding tussen Westeinderplas en de Amstel op de agenda.

Subsidie van de SLS

Het Legmeerbos heeft als doel de negatieve effecten van nieuwe ontwikkelingen, zoals het toegenomen verkeer op de N201, de komst van de Uithoornlijn, de komst van het Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ) direct ten noorden van De Legmeer en de ervaren overlast van Schiphol te verzachten. Dit laatste is ook waarom de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) een subsidie heeft toegekend aan dit initiatief.

 

 

 

Cookie-instellingen