De Schanskerk

De Schanskerk in Uithoorn, ook wel bekend als Sint-Jan de Doperkerk, is gekocht door DID Vastgoedontwikkeling. Goed nieuws! Want met deze koop kan het kerkfront van de kerk behouden blijven en de herontwikkeling van de pastorie verder worden voorbereid: een belangrijke stap voor het plan voor het hele Schansgebied.

‘De Schanskerk is een heel indrukwekkend gebouw en beeldbepalend voor het Schansgebied,’ zegt wethouder Jan Hazen. ‘De kerktorens zijn bovendien in de wijde omgeving te zien en voor veel Uithoornaars en Kwakelaars het teken dat ze bijna thuis zijn. Niet voor niets heeft de gemeenteraad besloten dat zij het historisch kerkfront willen behouden. Maar daar moeten we wel wat voor doen: het front is dringend aan restauratie toe en dat is een hele klus. We zijn dan ook heel blij dat er een ontwikkelaar is die dit aandurft. De aankoop van de kerk, pastorie en de tuinen eromheen is ook een belangrijke mijlpaal voor ons plan voor het hele Schansgebied. We willen dat het Schansgebied een groene, parkachtige woonomgeving wordt, waarin de rijke historie van het gebied wordt gerespecteerd en kwaliteit de boventoon voert. De kerk en de pastorie spelen de hoofdrol in dit plan.’

De Schanskerk in Uithoorn

Het plan voor de Schanskerk

‘Bij de herontwikkeling van de Schanskerk houden we rekening met de stedenbouwkundige uitgangspunten voor dit gebied,’ legt Cees van Vliet van DID Vastgoedontwikkeling uit. ‘Het beeldbepalende kerkfront en de pastorie blijven behouden en de karakteristieke torens en gevels worden in ere hersteld. Net als de voorste stukken van de kerkmuur. Achter het kerkfront komt binnen de contouren van het schip nieuwbouw. Wat dat precies wordt, is nog niet duidelijk. We denken aan appartementen of zorgwoningen. De nieuwbouw sluit naadloos aan bij de oorspronkelijke uitstraling van de Schanskerk. We hebben enorm veel zin om aan de slag te gaan en de Schanskerk en pastorie weer nieuw leven in te blazen. Het wordt een bijzonder project, maar we weten waar we aan beginnen. We hebben al eens eerder een kerk gerestaureerd, onder andere de Laurentiuskerk in Weesp.’

Een plan voor het hele Schansgebied

In het nieuwe plan voor het Schansgebied wordt het historisch karakter van het gebied bewaard en versterkt met nieuwbouw. Niet alleen achter het kerkfront, maar ook met een nieuw cluster van 5 woningen, die het historische lint dat door Uithoorn loopt herstellen. Qua stijl passen deze woningen goed bij de bestaande bebouwing van het Schansgebied. Bij de kerk, langs de Schoolstraat en in 3 met groene hagen omzoomde parkeerclusters maken we ruimte voor parkeren. In het midden van het Schansgebied komt een groen park met wandelpaden. De restauratie van de Schanskerk en pastorie maken het plan compleet.

De Schanskerk in een parkachtige woonomgeving

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in het Schansgebied? Onder het project Schansgebied leest u meer over het plan en kunt u een filmpje bekijken. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Zo mist u niets!

Cookie-instellingen