Uithoorn denkt meeHet participatieplatform van de gemeente Uithoorn. Alle informatie over de beleidsthema’s, plannen en projecten in Uithoorn en De Kwakel. En alle ruimte om jouw mening, je vragen en wensen te laten horen.

Het oorspronkelijke plan

Parkeerterrein herinrichten

Om extra parkeerplaatsen te kunnen maken, gaan we het parkeerterrein achter het gemeentehuis en de ruimte naast het gemeentehuis opnieuw inrichten. Overdag kunnen medewerkers en bezoekers van het gemeentehuis de parkeerplaatsen bij het gemeentehuis gebruiken. ’s Avonds en in het weekend kunnen bezoekers van bewoners, winkels en horeca er als het in het centrum druk is parkeren. Zo werken we ook aan de parkeerdruk in het centrum op piekmomenten. Tegelijkertijd met de parkeerplaats pakken we de Korte Boterdijk aan: er komt een nieuwe regenwaterriolering en de straat wordt opgehoogd. En daar stopt het niet. Ook de rest van de openbare ruimte in het centrum staat op de planning, onder andere het plein voor Winkelcentrum Amstelplein en de ruimte voor het gemeentehuis. Deze ruimte moet een mooie, groene plek aan het Zijdelmeer worden, met zo min mogelijk parkeerplaatsen. Binnenkort starten we met de participatie over deze onderdelen van het centrum. Als de openbare ruimte is aangepakt, heeft het hele centrum dezelfde uitstraling gekregen. En maken we af waar we met de herinrichting van de kade, de aanleg van de passantenhaven en het groene verkeersplan mee zijn begonnen: een mooi, groen en leefbaar centrum.

Het plan in het kort

Het parkeerterrein bestaat op dit moment uit twee ronde bogen, waardoor veel ruimte verloren gaat. Daarom richten we dit terrein efficiënter in. Ook krijgt het nieuwe terrein een groenere uitstraling, passend bij de mooie natuurlijke plek aan het Zijdelmeer. Het natuurlijke groen rondom het Zijdelmeer loopt dan ook door in het groen op de parkeerplaats. De ruimte voor het gemeentehuis moet een mooie en groene plek worden aan het Zijdelmeer, met zo min mogelijk parkeerplaatsen. De bestaande parkeerplaatsen (behalve de invalide parkeerplaatsen) worden daarom verplaatst naar het parkeerterrein achter het gemeentehuis. Ook aan de zijkant van het gemeentehuis komen er extra parkeerplaatsen bij. Bij de aanpak van het parkeerterrein hebben we ook aandacht voor de Korte Boterdijk zelf en vervangen we meteen de regenwaterriolering.

Meer ruimte voor parkeren

In de nieuwe situatie zijn er in totaal ongeveer 133 parkeerplaatsen rond het gemeentehuis. Achter komen ongeveer 105 parkeerplaatsen en naast het gemeentehuis ongeveer 28. Voor het gemeentehuis willen we een parkeerluwe zone creëren, met uitzondering van een aantal gehandicaptenparkeerplaatsen. Er komen ook parkeerplaatsen waar elektrische auto’s kunnen laden. In totaal komen er ongeveer 50 extra parkeerplaatsen. Hieronder ziet u het schetsontwerp van de nieuwe parkeerterreinen achter en naast het gemeentehuis.

Groenere bestrating

De bestrating van de parkeerterreinen achter en naast het gemeentehuis past bij de rest van het centrum. De parkeerplaatsen in het middendeel en grenzend aan het gemeentehuis worden verhard met betonstraatstenen die eruitzien als gebakken klinkers. Hieronder ziet u een voorbeeld.

Een deel van de parkeervakken willen we aanleggen met een open klinker. Dat is een steen met gaten waarin gras kan groeien. Dit zorgt voor een groene uitstraling. Ook kan het regenwater daardoor gemakkelijker worden opgenomen. In de afbeeldingen hieronder ziet u een voorbeeld van een open klinker met gras.

Een groene inrichting

Niet alleen in de bestrating speelt groen een belangrijke rol. De parkeerplaatsen willen we groen aankleden. Daarbij hebben we ons laten inspireren door het landschap van het Zijdelmeer. Het Zijdelmeer heeft natuurlijke oevers met grassen en varens. Rondom het parkeerterreinen willen we dan ook bodembedekkende beplanting, gras en varens op een natuurlijke manier aanleggen. Een wandelpad van gemaaid gras loopt langs de oever van het Zijdelmeer en verbindt het gemeentehuis met de Korte Boterdijk. De parkeervakken worden omringd door een groene haag van ongeveer 1 meter hoog. Langs de parkeerplaatsen komen bomen van verschillende soorten. Dit zorgt voor variatie in kleur en bloei gedurende het jaar. Langs de rand van de parkeerplaats komt een steiger die deels over het water van het Zijdelmeer ligt. Op deze steiger kunt u bijvoorbeeld vissen, picknicken of van het uitzicht kunt genieten. Op onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van de bodembedekkers in combinatie met gras en varens. En van bomen van verschillende soorten.

Korte Boterdijk

De Korte Boterdijk wordt ook meegenomen in de herinrichting. In het nieuwe plan hogen we de weg op en vervangen we de regenwaterriolering. Ook worden de grondkeringen, die de grond op zijn plaats houden, naast en onder het bruggetje vernieuwd.

Wanneer doen we dit?

De rest van dit jaar gebruiken we om het ontwerp verder uit te werken. In het tweede kwartaal van 2024 starten we met de realisatie van het plan. We verwachten dat we ongeveer een half jaar bezig zijn. In het laatste kwartaal van 2024 wordt de beplanting aangelegd en vindt de oplevering plaats. Voordat we beginnen zullen we de omwonenden informeren over de werkzaamheden: wanneer gaan we beginnen, wat gaan we doen en vooral hoe lopen de omleidingsroutes? We gaan het werk gefaseerd doen, zodat een deel van het parkeerterrein altijd beschikbaar blijft. Ook gaan we tijdens het werk op andere plekken tijdelijke parkeerplaatsen aanleggen. Zo beperken we de overlast zoveel als mogelijk.

Cookie-instellingen